בצלאל
בצלאל: בונה המשכן וכליו.
בחירתו של בצלאל כבונה המשכן במדבר, נעשתה בידי שמים, ככתוב: 'ראה קראתי בשם בצלאל בן אורי בן חור למטה יהודה, ואמלא אותו רוח אלהים בחכמה ובתבונה ובדעת ובכל מלאכה'[1]. ומובא בענין זה במדרש: 'אמר הקב"ה למשה: הבא לי ספרו של אדם הראשון. הראה לו כל הדורות ואמר לו: כל אחד ואחד התקנתיו מאותה שעה, ואף בצלאל מאותה שעה התקנתיו'[2]. כלומר, תכלית הולדתו של בצלאל, היתה לצורך בניין המשכן וכליו. שכן, מלאכה זו דורשת חכמה רבה, הבנת דבר מתוך דבר, פיתוח אמצעים וכלי עבודה בתנאי מדבר, ואף השראה ורוח הקודש[3]. למרות שבצלאל היה מיועד מראש למלאכה זו, נמלך ה' במשה והתייעץ עמו בטרם נתמנה, ואף משה התייעץ עם נציגי עם ישראל, כשהוא שואל: 'הגון עליכם בצלאל?!' והעם נתן את הסכמתו[4].
אחראי על עשיית המשכן והכלים
בצלאל נתמנה כאחראי על עבודות המשכן, והיה מופקד על אומנים רבים. עם זאת, שמו נזכר על הכלים יותר מאחרים, וכגון, 'ויעש בצלאל את הארון'[5], ואמרו חז"ל, שכיון שמסר את נפשו על בניית המשכן יותר מאחרים לפיכך נקרא שמו על הכלים השונים[6]. כן מובא בתלמוד, שהיה לו שאר רוח, ו'היה יודע לצרף אותיות שנבראו בהן שמים וארץ'[7].
מובא בדברי חז"ל, ש'בצלאל – על שם חכמתו נקרא', שכן, משה ציוה את בצלאל לבנות את המשכן בסדר מסויים: ארון, כלים ומשכן, ואילו בצלאל הפך את הסדר, ועשה: משכן, ארון וכלים. מששאל משה מדוע הפך את הסדר, השיב בצלאל: 'כלים שאמרת להיכן אכניסם?' מול תשובתו אשר תאמה את הציווי המקורי, אמר משה בהתפעלות: 'שמא בצל אל היית וידעת!'[8].
עוד מובא בדברי חז"ל, שמשה התקשה במעשה המנורה, והקב"ה אמר לו: 'לך אל בצלאל והוא יעשה אותה'[9]. לפי דעה אחת בתלמוד, בשעה שבנה בצלאל את המשכן וכליו, 'בן שלוש עשרה שנה היה'[10].
אהליאב
בצלאל לא עשה את העבודה בעצמו, אלא עמדו לרשותו אמנים רבים - אנשים ונשים, ומודגש בתורה, שיחד עם בצלאל ינצח על המלאכה אהליאב ממטה דן, ככתוב: 'ואני הנה נתתי איתו את אהליאב בן אחיסמך למטה דן'[11]. בצלאל היה בן לשבט יהודה - הגדול והנכבד בשבטי ישראל, ואילו אהליאב בא משבט דן – המאסף למחנות שבטי ישראל, ובאה התורה ללמדנו, שהקטן והגדול שווים לפני המקום[12].
הערות שוליים
- ↑ שמות לא, ב- ו.
- ↑ שמות רבה מ, ב.
- ↑ רש"י שמות לא, ב- ו.
- ↑ ברכות נה, א.
- ↑ שמות לז, א.
- ↑ שמות רבה נ, ג.
- ↑ ברכות נה, א. שכן הביטוי 'בחכמה בתבונה ובדעת' נאמר בענין בריאת העולם ובענין המשכן, ללמדנו, כי בונה המשכן, זכה למדריגה גבוהה, שיש במשכן מעין בריאת שמים וארץ.
- ↑ ברכות נה, א. להסברת הענין יש לומר, שמשה אכן נצטוה בסדר שאמר בצלאל: משכן, ארון וכלים, ומה שמשה הפך את הסדר, שכן, רצה להסביר לבצלאל לפי סדר החשיבות, כי הארון הוא עיקר המשכן, אך באשר לביצוע יש להתחיל תחילה בקרשים ולסיים בארון.
- ↑ במדבר רבה טו, י.
- ↑ סנהדרין סט, ב. וראה אבן עזרא שמות לא, ב. שמה שדרשו חז"ל בסנהדרין הרי זה על דרך הדרש, אך מצד פשט הפסוקים – 'כלב בן יפונה איננו כלב בן חצרון בראיות גמורות, והמשכילים יבינום'.
- ↑ ברכות נה, א.
- ↑ שמות רבה מ, ד.