מחנה ישראל

מתוך ויקימקדש

מחנה ישראל הוא מתחם מקודש, בתחילה - במדבר, היווה את מחנה בני ישראל את המתחם , וכנגדו, לאחר הקמת המקדש בירושלים, עברה קדושת המחנה לעיר ירושלים.

מחנה ישראל בעבר ובהווה

מחנה ישראל בשנות הנדודים במדבר היה מחולק לשלוש מחנות: מחנה ישראל, מחנה לוייה ומחנה שכינה. במחנה ישראל שכנו אהלי שנים עשר השבטים בארבעה מחנות שונים; דגל מחנה יהודה במזרח, דגל מחנה ראובן בדרום, אפרים במערב ודן בצפון[1].

מחנה ישראל נבדל מבחינת ההלכה משני מחנות אחרים ששכנו במרכז המחנה; האחד – מחנה לויה, היינו, שבט לוי אשר אהליו הקיפו את המשכן סביב. מחנה שלישי הוא 'מחנה שכינה', כלומר, חצר המשכן ואהל מועד. שטח מחנה ישראל היה שנים עשר מיל על שנים עשר מיל[2]. לשלשת המחנות הללו קדושה מיוחדת זו למעלה מזו, הדבר בא לידי ביטוי באיסור הכניסה לטמאים – כל מחנה והלכותיו המיוחדות.

קדושה זו של שלושת המחנות עברה לירושלים שבין החומות. קדושת מחנה ישראל נתחמה בתחום מוגדר, בין החומה החיצונית של ירושלים המקודשת, לבין חומת הר הבית.

מספר דינים קשורים במחנה ישראל הן לעניין שילוח טמאים, והן לעניין אכילת קדשים.

'מחנה ישראל' - וקדושת ירושלים שבין החומות
בציור נראית העיר ירושלים עם דרגות הקדושה שנתחמו בעיר המקדש. מחנה ישראל מקיף את הר הבית (בצבע ירוק) שכן מחנה זה דינו כמחנה השבטים במדבר. 'מחנה לויה' נראה בהר הבית (בצבע צהוב). המחנה השלישי – 'מחנה שכינה' - הוא ההיכל וחצר העזרה (בצבע אדום).

אכילת קדשים

אין אוכלים קדשים קלים אלא בתוך תחומי מחנה ישראל, לפי שנאמר בשלמים: "ואת חזה התנופה ואת שוק התרומה תאכלו במקום טהור"[3], לא נאמר 'מקום קדוש' שהוא העזרה, אלא 'טהור', שהוא מחנה ישראל, שיש לטהר אותו, ולשלח ממנו את המצורעים אל מחוץ למחנה[4]. קדשים קלים הנאכלים על ידי כל ישראל, וכגון, קרבן פסח, קרבן שלמים ומעשר בהמה נאכלים בכל העיר[5]. מעשר שני אף הוא נאכל רק בתחומי מחנה ישראל, כלומר, בירושלים שבין החומות[6], שנאמר: "ואכלת לפני ה' אלהיך במקום אשר יבחר לשכן שמו שם, מעשר דגנך תירושך ויצהרך...'"[7].

כמו כן, קדשים קלים הנאכלים לכהנים, כגון חזה ושוק, המורם מקרבן תודה, המורם מאיל נזיר, ובכור, דינם שנאכלים בכל העיר, וכן הדין לגבי ביכורים.

שילוח טמאים

נאמר בתורה: "וישלחו מן המחנה כל צרוע וכל זב וכל טמא לנפש"[8], ולמדו חכמים מדרשות הפסוקים, שאת המצורעים משלחים מחוץ לשלוש מחנות, כלומר מחוץ למחנה ישראל[9]. ומצורע שנכנס למחנה ישראל - לוקה[10].

'מחנה ישראל' - וקדושת ירושלים שבין החומות בציור נראית העיר ירושלים עם דרגות הקדושה שנתחמו בעיר המקדש. מחנה ישראל מקיף את הר הבית (בצבע ירוק) שכן מחנה זה דינו כמחנה השבטים במדבר. 'מחנה לויה' נראה בהר הבית (בצבע צהוב). המחנה השלישי – 'מחנה שכינה' - הוא ההיכל וחצר העזרה (בצבע אדום).

הערות שוליים

  1. במדבר פרק ב.
  2. סוטה יג, ב ועוד.
  3. ויקרא י, יד.
  4. זבחים נה, א; משנה כלים א, ח; רמב"ם מעשה הקרבנות י, ה; בית הבחירה ז, יד.
  5. זבחים נו, ב; רמב"ם מעשה הקרבנות שם.
  6. זבחים קיב, ב; מכות יז, א.
  7. דברים יד, כג; רמב"ם מעשר שני ב, א.
  8. במדבר ה, ב.
  9. ספרי נשא במדבר שם; רמב"ם ביאת מקדש ג, א- ב. ובמשנה כלים א, ז משמע שמשלחים מכל עיר מוקפת חומה.
  10. פסחים סז א, רמב"ם ביאת מקדש ג, ח.
שגיאת ציטוט: התג <ref> בשם "הערה3" המוגדר בתוך <references> אינו נמצא בשימוש בטקסט שלפניו.