פתיתה

מתוך ויקימקדש

פתיתה: חיתוך המנחות לפתיתים בגודל כזית. נאמר בתורה לגבי מנחת מחבת*: "פתות אותה פתים"[1]; ולמדו חז"ל, שיש לחתוך את המנחה האפויה לפתיתים קטנים. עוד למדו חכמים מכאן לשאר המנחות הנעשות בכלי[2], שאף הן טעונות פתיתה.

לא כן באשר למנחת שתי הלחם* ולחם הפנים*[3] מנחות אלה נשארות בשלימותן. באשר למנחת סולת*, הנקמצת קודם אפייה – זו אינה טעונה פתיתה[4]. אופן הפתיתה: את המנחה האפויה כופלים לשניים ולאחר מכן לארבעה, וחותכים[5].

יש מי שסובר, שממשיכים לכפול את המנחה כמידת היכולת, עד שגודל כל אחד מהחלקים יהיה בגודל כזית[6]. דעה נוספת מצינו, האומרת, שיש להמשיך לפרוך את הפתיתים עד שיחזרו להיות כפי שהם היו בעודן סולת[7], כלומר, חלקים קטנים מכזית[8]. להלכה כתבו הראשונים, שלכתחילה יש לחלק את המנחה לחלקים בגודל כזית, ובדיעבד אם חתך לחלקים קטנים יותר, המנחה כשרה[9]. מנחת מאפה תנור לשלביה בציור נראה כהן המוציא מן התנור שבעזרה מנחת מאפה תנור. לאחר הוצאתה, כופל הכהן את המנחה ומחלק אותה לפתיתים בגודל כזית. השלב הבא הוא - קמיצה מתוך הפתיתים, והקומץ מובא אל אש המערכה. יתרת המנחה נאכלת לכהנים בקדושה בעזרה.

מנחת כהנים: מאחר שמנחת כהן* קריבה כליל על המזבח ואין בה קמיצה, אין מקיימים בה פתיתה[10]. עם זאת, יש סוברים, שהיו כופלים אותה, אך לא היו חותכים אותה[11]; ויש סוברים, שלא היו כופלים אותה כלל[12].

מנחת כהן משיח: מנחת חביתין* המובאת על ידי הכהן הגדול בכל יום אינה טעונה קמיצה, אולם מאחר שנאמר בה בפירוש "מנחת פתים"[13], למדו חז"ל שהיא טעונה פתיתה[14] – והיו מחלקים אותה לשני חלקים בלבד ולא לארבעה חלקים[15].

הערות שוליים

  1. ויקרא ב, ו.
  2. משנה מנחות עה, א.
  3. גמרא שם.
  4. רש"י ויקרא ב, ו; סמ"ג עשין סימן קפו; וראה בלחם משנה ומשנה למלך מעשה הקרבנות יג, י; שדבר זה מוסכם אף על הרמב"ם, ואינו שנוי במחלוקת.
  5. משנה שם עה, ב; רמב"ם שם.
  6. רבינו גרשום למנחות עה, ב. וכן הוא בדברי המפרש שם ד"ה וכולן, בפירושו הראשון – ולזה מסכימים הגר"א והתפארת ישראל בביאוריהם למשנה.
  7. תנא דבי רבי ישמעאל שם; כך נוקט רש"י בכמה מקומות: פסחים לו, א ד"ה לישה; מנחות סג, ב ד"ה ובוללן.
  8. ברש"י כתב יד על המשנה עה, ב (ד"ה וכולן) מבאר, כי רבי שמעון הסובר שיש צורך בכך שהפתיתים יהיו בשיעור כזית, חולק על תנא קמא; וכך מבאר בפסקי הרי"ד, המבאר כי אלו שלוש דעות שונות בגודל הפתיתים.
  9. רמב"ם שם – וכן הוא במנחות יח, ב.
  10. רש"י כ"י שם ד"ה מנחת כהן – על פי דברי רבי שמעון בהמשך המשנה שם.
  11. תנא קמא במשנה שם, וכן נראה מהרמב"ם שם, וכפי שמבאר הלחם משנה שם יג, ד.
  12. דעת רבי שמעון במשנה.
  13. ויקרא ו, יד.
  14. רש"י שם.
  15. גמרא מנחות שם; רמב"ם שם יג, ד. ומרבי שמעון שם נראה שחולק וסובר שאין בה פתיתה כלל.